Prețurile la energie electrică au atins cote record în toată Europa. Oamenii s-au trezit cu facturi mai mari la energie.
Cifrele sunt șocante. Un studiu publicat în luna septembrie de politico.eu arată, că în Spania și Portugalia, tarifele medii ale energiei electrice sunt aproape triple față de nivelul de acum 6 luni, la 175 euro pe megawat-oră. În Marea Britanie, au atins o valoare uimitoare de 183,84 euro pe megawat-oră – cea mai scumpă rată din Europa.
Se intenționează implementarea unor măsuri de protejare a industriilor și, în special, a consumatorilor casnici, de facturile mai mari.
Guvernul Spaniei a dezvăluit în luna septembrie un „plan de șoc” pentru a reduce taxele la facturile de energie (eliminarea TVA-ului) pentru a proteja cumpărătorii. Franța încearcă să ofere subvenții consumatorilor cu venituri mai mici, care se sperie atunci când vine vorba de citire contor electric. Secretarul de afaceri al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng le-a spus oamenilor să nu „intre în panică”, promițând că guvernul va evita o criză. Grecia și Italia au și ele propriile planuri de urgență.
Răspunsul scurt cu privire la motivul pentru care prețurile la energie electrică sunt atât de mari este că acestea se bazează pe creșterea prețurilor gazelor naturale, utilizate în toată Europa pentru a genera un procent cheie de electricitate. Dar povestea este mai complexă, implicând probleme de proiectare a pieței de energie, strategii climatice pe termen lung și puțin ghinion.
Hai să aruncăm o privire asupra teoriei publicate de studiul politico.eu.
Gazul are foarte mult de-a face cu scumpirea electricității
Gazul natural este o parte esențială a scumpirii energiei electrice pe continentul european.
Această dependență este o mare problemă în majoritatea țărilor, deoarece prețurile cresc vertiginos. Prețurile la hub-ul olandez de gaz TTF au fost de 74,15 euro pe megawat-oră, de 4 ori mai mari decât în luna martie.
Cifrele sunt în creștere din cauza cererii mari și a ofertei scăzute. Europa a fost, de asemenea, afectată de decizia Moscovei de a reduce transporturile de gaze în toată Ucraina (nu a rezervat nimic pentru conductele ucrainene pentru octombrie). Cu livrări mai scăzute decât în mod normal, rezervele de gaz ale Europei – folosite pentru a stoca proviziile pentru iarnă – sunt mult mai mici decât de obicei.
Agenția Internațională pentru Energie a cerut, în septembrie, Rusiei să-și intensifice exporturile de gaze pentru a ajuta la depășirea crizei. „AIE consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea gazelor în Europa și pentru a se asigura că rezervele de gaz sunt alimentate la niveluri adecvate în pregătirea pentru sezonul de iarnă care urmează”, se arată în comunicat.
Legislatorii UE au cerut Comisiei Europene să deschidă o investigație privind „posibila manipulare deliberată a pieței” de către Gazprom, deținută de Rusia.
Regatul Unit este cel mai expus după închiderea unității sale de stocare a gazelor brute, lăsându-l cu o capacitate redusă de a stoca gaz suplimentar.
Europa concurează, de asemenea, cu Asia pentru aprovizionarea cu gaz natural lichefiat, ceea ce înseamnă că nu există prea multă capacitate de rezervă.
De ce sursele regenerabile nu pot umple golul?
În 2020, sursele regenerabile au generat 38% din energia electrică a Europei, depășind combustibilii fosili. Astfel, ele au devenit pentru prima dată, principala sursă de energie în acest continent.
Dar energia eoliană și solară nu sunt capabile să genereze suficientă energie pentru a reprezenta 100% din cerere pe tot parcursul anului, chiar și în cele mai favorabile condiții climatice.
Eliminarea treptată a energiei nucleare în țări ca Spania și Germania (care au obiective naționale pentru eliminarea flotelor nucleare existente) crește, totodată, decalajul dintre cererea consumatorilor și furnizarea de energie electrică care poate fi generată din surse regenerabile.