Coliva este un preparat dulce care se împarte la pomeni şi parastase şi care este expresia materială a credinţei în Înviere. Coliva este realizată din boabe de grâu, fiind o ofrandă adusă de credincioşi în Biserica spre sfinţire, în cinstea Sfântului zilei, de ziua onomastică a cuiva sau chiar pentru uşurarea sufletelor celor răposaţi şi pentru scoaterea din osânda veşnică. Coliva este un element principal, necesar pentru pomenirea morţilor, existând numeroase retete de coliva în care ingredientele sunt uşor schimbate şi modul de preparare.

Ce reprezintă coliva?

Coliva reprezintă nemurirea sufletelor după trecerea din această viaţă, grăuntele de grâu îndulcite cu zahăr sau cu miere înseamnă nădejdea ca sufletul celui ce a murit va avea o viaţă plăcută dincolo de moarte. Mierea şi zahărul folosite în coliva simbolizează momente de fericire şi de dulceaţă în vată de dincolo, astfel încât coliva devine expresia vizibilă a credinţei în nemurire a celor adormiţi.

La început, coliva a servit ca şi hrana, iar mai târziu la pomenirea morţilor, făcută din grâu fiert care închipuie însuşi trupul mortului. Coliva înainte era preparată de femeile familiei, cu condiţia să fie văduve sau să fie curate, iar acum se poate comanda din oferta unei companii de servicii funerare. Pe de altă parte, tradiţia legănării colivei de-o parte şi de alta este un semn al învierii, asemănător celui din Sfânta Liturghie când preoţii leagănă sfântul aer deasupra Darurilor la citirea Crezului.

Ce reţete de preparare a colivei trebuie să cunoşti?

Cei care se confruntă cu un deces în familie trebuie să ştie care sunt ingredientele principale din care se prepară coliva, dar şi modul de preparare pentru că acest preparat va fi adus la înmormântare, la toate parastasele şi slujbele de pomenire ale morţilor, la slujbele de pomenire a praznicului sau a sfinţilor sărbătoriţi în acea zi şi la pomenirea morţilor ce poartă numele acelor sfinţi.

Coliva este un preparat dulce şi apetisant, fără prea multe calorii, plin de vitamine, minerale, un preparat aromat şi hrănitor, fiind bogat în calciu, fosfor, magneziu, complexul de vitamine B, antioxidanţi şi proteine, dar şi fibre. Coliva are ca şi ingrediente principale grâul decorticat sau arpacaşul, zahăr, nucă, esenţe, cacao, sare, coajă de citrice rasă.

Reţeta tradiţională se prepară din 500 grame de grâu decorticat, 400 de grame de zahăr, 2 căni de nuci, vanilie, esenţe, coajă rasă de lămâie, zahăr pudră, o linguriţă de sare şi că décor cacao sau bomboane, ori chiar ciocolată bucăţi aşezate sub forma semnului crucii. Se vor adăuga opţional şi alte ingrediente cum ar fi stafidele sau nucă de cocos. 

Coliva se prepară respectând următoarele etape importante:

  • eliminarea corpurilor străine din arpacaş;
  • spălarea arpacaşului în mai multe ape;
  • fierberea graului timp de minim o oră şi se amestecă din când în când;
  • se înveleşte oală cu coliva cu un prosop şi se lăsa aşa câteva ore;
  • se adaugă zahărul şi se fierbe până se leagă;
  • se ţine coliva acoperită la frigider până când se adaugă nucile, coajă rasă de lămâie, sarea şi esenţele;
  • se aşeză pe un platou curat şi se decorează cu elementele dorite în formă de cruce.