Multi cred ca numele „lapte” este suficient pentru a hrani un copil. In realitate, nu toate formulele de lapte praf sunt create egal cand vine vorba de nevoile nutritionale ale bebelusilor. Ca sa nu mai vorbim ca laptele care nu poarta mentiunea „sugar”, nu trebuie administrat unui bebelus sub 12 luni.

Lapte vegetal

O mica reamintire si nu in ultimul rand: laptele vegetal vandut in magazine nu este lapte. Acestea sunt preparate, facute din apa si in general din cereale sau nuci (orez, ovaz, soia, migdale, nuci caju etc.), la care se adauga uneori uleiuri si zahar. Ele nu sunt deloc suficient de hranitoare pentru sugari. Aceste bauturi sunt bogate in acizi grasi nesaturati, dar au putine proteine, fara lactoza sau cazeina. De asemenea, practic nu au calciu (cu exceptia celor suplimentate), minerale, acizi grasi saturati, fier etc.

Lapte pentru sugari 

Laptele praf pentru sugari este o alternativa buna la laptele matern. Deseori vandut in farmacii sau magazine alimentare bio, aceste lapte vegetal este in mare parte sub forma de praf, iar compozitia lor este completata pentru a satisface nevoile bebelusilor.

Este ideal pentru sugarii care au intoleranta la lactoza, au probleme cu biberoanele (varsaturi, plans, dureri de stomac) sau au o digestie foarte dificila. Cel mai comun lapte vegetal pentru sugari ramane laptele de orez, desi laptele de soia (controversat) prezinta un real interes in ochii parintilor tineri.

Lapte de la alte animale

– Laptele de vaca este remarcat de cativa ani. Atat de mult incat parintii decid sa opteze pentru alte surse animale pentru a-si hrani bebelusii. Cu toate acestea, daca bebelusul a fost diagnosticat cu intoleranta la lactoza, este probabil sa aiba o alergie si la laptele de la alte specii. Laptele pentru sugari de la alte animale este, la fel ca laptele pentru sugari facut din lapte de vaca, refacut pentru a permite bebelusilor sa fie hraniti in functie de nevoile lor. 

– Laptele de capra sau de oaie este cel mai consumat lapte din lume! Dar nu este potrivit pentru sugari. Nu contine suficient fier, acid folic si vitaminele A, C, D, B9 si B12. Pe de alta parte, continutul sau de proteine ​​este prea mare pentru un copil.

In versiunea cu lapte pentru sugari, acesta ramane prea usor pentru a satisface nevoile de energie ale bebelusului. Din acest motiv este mai degraba indicat sa-l dai din momentul in care bebelusul incepe sa se diversifice in alimentatie. Totusi, in contextul intolerantei la laptele de vaca, exista sanse mari ca bebelusul sa reactioneze rau si la laptele de capra.

–  Laptele de iapa ramane prea bogat in calciu si lipsit de lipide. Cu toate acestea, acest lapte dificil de obtinut si foarte scump a fost mult timp o alternativa la formulele conventionale pentru sugari.